top of page
Search
  • jujukol

Oikeita päätöksiä, mutta liian aikaisin?

Korona-tilannetta aktiivisesti tilastoiva ja analysoiva Ilkka Rauvola twiittasi viikonloppuna ison määrän analyysiään lasten ja nuorten tartunnoista. Hän totesi että sekä THL:n tulkinnat ja HS:n uutisoinnit - joiden mukaan nuoret eivät tartuta tautia ja etäkoulujen vaikutukset tartuntoihin ovat pienet - eivät kestä lähempää tilastollista tarkastelua.


Dataan uskovana pragmaatikkona aloin murskaamaan numeroita. Ja totean että olen Ilkan kanssa samaa mieltä. Kuten kuva 1 alla kertoo,


  1. HUS-alueella ikäryhmän 15-19 v (kuvassa 1 oranssi viiva) tartunnat lähtivät laskuun heti etäkoulun alkamisen (8.3, katkoviiva kuvassa) jälkeen. Viivettä oli vain itämisajan ja tilastointiviiveen verran.

  2. Historiadatalla nähdään että ikäryhmän 15-19 vuotta tartuntakehitys käytännössä ennustaa muiden ikäryhmien tartuntakehitystä pari viikkoa ennakolta (kuvassa 1 punaiset ympäröinnit). Eli kun 15-19 vuotiaiden tartuntamäärä on kääntynyt laskuun ovat muidenkin ikäryhmien tartunnat kääntyneet laskuun 7-21 päivää myöhemmin. Mikään muu analysoimistani ikäryhmistä ei "draivaa" eli ennakoi muiden ikäryhmien tulevaa tartuntakehitystä.


Kuva 1. HUS tartuntanopeuden muutos, nuoret ja kaikki ikäryhmät

Tiedän että lapset ja nuoret ovat niitä jotka kaikin tavoin covid-epidemiasta ovat pahiten kärsineet. Toivon siis, että päätös siirtymisestä lähiopetukseen ei käännä tartuntakehitystä toiseen suuntaan. Muuten suvivirretkin (tai ne nykyajan kevätjuhliin sallitut laulut) veisataan etänä ja muukin yhteiskunta pysyy kiinni.


Olen tietoinen, että osa asiantuntijoista uskoo "seasonalityyn" eli kausivaihteluun. On melko kiistatonta että mm. ilmankosteuden ja UV-säteilyn vaikutukset näkyvät flunssa-tautien leviämisessä. Näin tapahtui ilmeisesti myös covid-epidemiassa keväällä 2020. Mutta kun (kuva 2) nyt mahdollista toivoa herättävää kausiefektiä "kevät pelastaa kaiken" olen etsinyt (ts. talvikaudella leviäminen olisi nopeampaa), en sellaista löydä.


Totean vielä, että aivan viimepäivien luvut indikoivat sitä, että upea maaliskuun alussa alkanut tartuntamäärän lasku on päättynyt. Ainakin hetkellisesti (Pahoillani että joudun uutisen jakamaan. Mutta toisaalta koko maaliskuun kirjoittelin erittäin positiivisesta tartuntalukukehityksestä - tilanteessa jossa media ja uutiset kertoivat vielä aivan toista, tai ainakin jättivät asian kertomatta, ja valtioneuvosto ajoi lakialoitetta liikkumisrajoituksista)


Kuva 2. Koko maan covid-tartunnat per viikko maaliskuun alkuun saakka.

(en löydä kuvasta talvella 2020-21 kausiluonteisuutta- tai se peittyy isompien "ajureiden" taakse)


Haluan vielä lisätä, että en aja mitään tiettyä agendaa kuten koulujen sulkemista tai avaamista, kauppojen tai ravintoloiden sulkemista tai avaamista, vaan koetan pragmaattisesti datan pohjalta tarkastella sitä miltä tilannekuva nyt näyttää. Ja millaisia päätöksiä ko. tilannekuvalla tehdään - ja kuinka tehdyt päätökset ovat vaikuttaneet.


Nyt meillä on riski, että pääkaupunkiseudun lähiopetukseen siirtyminen oli päätös, jota muutaman viikon päästä kadumme.


632 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page